
KÜRTAJ SONRASI SÜREÇ
Kürtaj, rahim içinde istenmeyen bir gebeliğin oluşması halinde gebeliğin sonlandırılması anlamına gelir. Tıbbi olarak aktarmak gerekirse hamileliğin durdurulması şeklinde de ifade edilmektedir. İstenmeyen gebelikler bazı dönemlerde karşılaşılabilen sorunlar olarak görülür ve dolayısıyla bu durumda aile planlaması gereği kürtaj işlemi de yapılabilmektedir. Kürtaj sonrası süreç ile ilgili bilgi vermeden önce kürtajın ne olduğunu, hangi durumlarda yapıldığını açıklamak gerekir.
KÜRTAJ NEDİR?
Tıp dilinde ‘gebelik terminasyonu’ olarak adlandırılan kürtaj işlemi istenmeyen gebelik durumunda gerçekleştirilen cerrahi bir müdahale olarak açıklanabilir. Ancak kürtaj sadece gebeliğin sonlandırılması demek değildir. Farklı amaçlarla da kürtaj işlemi yapılmaktadır. Anne adayının düşük yapması durumunda, rahim içerisinde bazı doku parçaları kalabilir. Bu dokuların temizlenmesi amacıyla gerçekleştirilen işlem de kürtaj olarak adlandırılır. Bununla birlikte bebeğin anne karnında ölmesi durumunda yapılan tıbbi müdahale de kürtaj işlemidir. Kadınlar doğum kontrol yöntemlerini her ne kadar uyguluyor olsa da buna rağmen gebe kalma durumu söz konusu olabilir. Kürtaj ise bu durumda en son düşünülmesi gereken cerrahi bir uygulamadır. Kürtaj sadece gebeliğin sonlandırılması değil aynı zamanda gebeliğin düşükle sonuçlanması halinde rahim içinde kalan parçaların temizlenmesi için uygulanır.
KÜRTAJ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Vakum aspirasyon kürtaj; Kürtaj işleminde en çok tercih edilen vakum aspirasyon yöntemidir. Gebelik vakum yöntemiyle temizlenerek sonlandırılır. Kanül adı verilen aletle vakumlama yapılır ve riski azdır. Vakumlu kürtaj işleminde süre 10 dakika kadar sürmektedir. İşlem lokal anestezi ile yapılabildiği gibi duruma göre genel anestezi ile de yapılabilmektedir.
Kürtaj işleminin yapılmasından önce ultrason ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Hasta bu muayenenin gerçekleştirilmesinin ardından jinekolojik muayene masasına uzanır ve vajina içine spekulum isminde bir alet uygulanır. Vajina detaylı bir şekilde temizlenir. Bu işlem sırasında hastaların ağrı ya da sancı duyması söz konusu değildir.
Yapılacak kürtaj işleminde genel anestezi uygulanacak ise bu durumda hastanın kolundan öncelikli olarak damar yolu açılarak serumla ilaç verilir. Bundan sonra ise hasta derin bir uyku haline geçer ve kürtajın tamamlanmasının ardından da uyandırılır. Bu süre ise 10 dakika kadar sürer. Eğer ki işlem lokal anestezi ile yapılacaksa bu durumda rahim ağzı iğne ile uyuşturulduktan sonra vakum yöntemi ile rahim içi temizlenir. Sonrasında ise kontrol işlemine geçilir. Lokal anestezi ile işlemin tamamlanmasının ardından hasta bir süre dinlenmeye alınır. Son kontrol yapıldıktan sonra hastanın günlük yaşamına tekrar dönebilmesi için taburcu edilir.
Kürtaj kadar önemli olan konulardan biri de kürtaj sonrasında kadının yapması gerekenlerdir. Bunların başında da kendisine verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gelir. Kürtaj sonrası süreç ilaç kullanımı ve kontrolle birlikte yürütülmelidir.
KÜRTAJ SONRASI SÜREÇ NASIL OLMALIDIR?

Kürtaj işlemi bu operasyon için özel olarak tasarlanmış birçok ekipmanla yapılan ve tahminen 10 dakika kadar süren bir cerrahi operasyondur. Kürtaj işlemi sona erdiğinde hasta genel ve vajinal temizliği ile kanama kontrolü yapıldıktan sonra dinlenmesi, genel kontrol ve takibinin yapılması amacıyla gözlem odasına alınır. Bu sırada hastada herhangi bir vajinal kanama ya da bir komplikasyon var mı diye kontrol edilir. Kürtaj işlemi esnasında ağrı kesici uygulandığı için hasta gözlem odasındayken ağrı ve acı hissetmez. Ancak normal adet döngülerinde de sancılı adetler geçiren hastalarda daha etkili ağrı kesiciler kullanmak gerekebilir. Çünkü bu tür hastalarda kürtaj sonrasında rahim içi kasılmaları daha çok görülür.
Kürtaj işleminden birkaç saat sonra gebelik kesesinin tamamen rahim içerisinden tahliye edilmesi sebebiyle rahim içi kasılmalar ile birlikte hasta adet sancısına benzer sancılar duymaya başlar. Şiddetli ve sancılı adet gören hastalar bu dönemde daha çok ağrı duyabilir. Doktorun vereceği kuvvetli ağrı kesiciler sayesinde bu ağrılar ve kramplar ile baş edilebilir. Kürtajdan sonraki birkaç gün ise bu ağrılar azalarak kaybolacaktır.
KÜRTAJ SONRASI SÜREÇ İÇERİSİNDE İLAÇ VE DOKTOR TEDAVİSİ
Kürtaj sonrası süreç için hastanın kullanabilmesi amacıyla antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi uygulanır. Hastaya bir hafta sonrası için kontrol günü verilerek gönderilir. Bu 1 haftalık süre içerisinde herhangi bir kanama ya da ters giden bir durumun olmaması halinde problem yoktur. Eğer ki kanama ya da aşırı bir sancı söz konusu olursa o zaman beklemeden mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Kürtaj sonrasında hafif kanamalar normaldir ve bu kanamalar yaklaşık olarak 5 gün boyunca devam eder. Kanama mevcut olsa bile bölgeye tampon yapılmaması gerekir. Böyle durumlar için kadın pedi kullanılması tavsiye edilir.
Kürtaj işlemi sonrasında hasta 1-2 saat içinde genellikle eve gidilebilir. Eğer komplikasyon gelişirse daha uzun süre hasta gözetim altında tutulması gerekebilir. Antibiyotik ve ağrı kesici tedavisine başvurulur. Kürtaj sonrası süreç için evde dikkat edilmesi gereken bazı durumlar da vardır.
- Çoğunlukla birkaç gün içinde normal hayata dönülür hatta ilk 24 saat içinde çok zor işler dışında her şey yapılabilir.
- İlk 24 saat içinde ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak kadar ağrı olabilir. Bu ağrılar regl döneminde olan kramplara benzer.
- Hafif kanama ve kasık ağrısı kürtaj sonrası süreç için normal karşılanır. Bazen 2 haftaya kadar sürebilir.
- 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girilmemelidir.
- Bir sonraki adet dönemine kadar tampon kullanılmaması önerilir.
Kürtaj işleminden sonraki süreç içerisinde:
- 38 derecenin üzerinde ateş olmuşsa
- Ağrı kesiciler yeterli gelmiyor ve şiddetli kramplar devam ediyorsa
- Aşırı kanamanız varsa
- Kötü kokulu akıntılarınız varsa
- 5 gün sonunda kanamanız halen devam ediyorsa hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.